Lezing “Waarom hebben we eigenlijk dijken?” – 27 maart 2018

Graag nodigt het bestuur u uit voor de ledenbijeenkomst van de Historische Vereniging Winsum-Obergum, die gehouden zal worden op dinsdag 27 maart 2018 in de Hoogte, Kerkpad 8 te Obergum, aanvang 20.00 uur.

Agenda

  1. Opening
  2. Mededelingen
  3. Lezing door Dhr. Ben Westerink
  4. Gelegenheid voor vragen
  5. Sluiting

Waarom hebben we eigenlijk dijken?
In het verleden hebben de kustbewoners om de regelmatig voorkomende stormvloeden veilig te overleven zo’n 5 meter hoge wierden opgeworpen. Toch hebben ze later ook dijken aangelegd!  Zonder die dijken hadden ze waarschijnlijk de Kerstvloed van 1717 wèl overleefd. Maar waarom dan toch die dijken? Om die vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst een beeld hebben van de stormvloeden die optraden voordat er dijken lagen. Helaas liggen er in het archief geen verslagen van die tijd. Toch ligt in de kleibodem onder onze voeten wel een archief waarin al deze vergeten stormvloeden keurig liggen opgetekend. Elke overstroming van het land liet namelijk een laagje klei in de bodem achter. Het is de kunst om deze streepjescode te kunnen lezen. De walkant van een vers gegraven sloot is zo’n uniek document waarin we de geschiedenis van het kleilandschap kunnen lezen. In zijn vrije tijd is Ben Westerink landschapshistoricus en bestudeert hij de walkanten van sloten om de vergeten overstromingen op te sporen.

In het tweede deel van zijn lezing gaat hij in op de vraag waarom men in het verleden met de nodige moeite naast de bestaande wierden toch dijken is gaan bouwen. Het antwoord blijkt niet zo eenvoudig te zijn ….

Ook niet-leden hebben gratis toegang tot deze zeer interessante lezing. “Wij hopen natuurlijk dat ze na de lezing ook lid worden van onze Historische Vereniging, waardoor we deze lezingen mede mogelijk blijven maken”. Folders met aanmeldingsformulieren liggen daarvoor op de tafels in de zaal.